Kerran Eräveikko – aina Eräveikko

Kesällä 1949 Nokian Koskenmäessä joukko nuoria, partiokipinän saaneita poikia päätti perustaa lippukunnan, joka sai nimekseen Nokian Eräveikot. Vuonna 2019 tämä alun perin poikalippukunta täyttää kunnioitettavat 70 vuotta.

Nokian Eräveikot sai siis alkunsa muutaman pojan innostuksesta tehdä vapaa-ajallaan jotain hyödyllistä. Ensimmäisenä vuonna jäseniä oli jo 32, josta se on kasvanut kovalla työllä nykyiseen 222 jäseneen. Tänä päivänä Eräveikot on elinvoimainen yhteislippukunta, joka retkeilee ja leireilee yhtä aktiivisesti, kuin historiansa alussa.

Alkuvuosina Eräveikot järjestivät kesäleirejä Luodonsaaressa ja Riihilahdessa. Vuodesta 1977 alkaen kesäleirit on pidetty Haistiassa. Haistian lisäksi Eräveikot retkeilevät Naulonvuorella, jossa sijaitsee lippukunnan kämppä. Ensimmäinen maja Nauloon rakennettiin 1950-luvun alkupuolella ja se tunnettiin nimellä Erälä. Naulossa vartioilla oli aikoinaan tapana käydä pelottelemassa toisia retkellä olevia vartioita.

Partiotaitokisoihin Eräveikot ovat osallistuneet aina innokkaasti ja menestystä on vuosien mittaan tullut monellekin kisavartiolle. Kuuluisia kisavartioita Eräveikkojen historiassa ovat olleet muun muassa Nalle, Haukka, Karhu, Hiirihaukat, Naali ja Joutsenet. Kisoihin osallistumisen lisäksi Eräveikot on ollut myös aktiivinen piirin partiotaitokisojen järjestäjä yhdessä muiden nokialaisten lippukuntien kanssa.

Eräveikot ovat aina pitäneet tarinoista ja legendoista. Lippukunnalla on montakin tarinaa, jotka liittyvät muun muassa Haistiaan ja Nauloon. Naulossa on kerrottu 1990-luvulta lähtien tarinaa hiirestä nimeltä Pastori. Lisäksi kerrotaan legendaa hirvipääskystä, hirmuisesta oliosta, joka piileksii metsien varjoissa eräveikkoja vaanien. Hirvipääskyä on tavattu Naulon lisäksi myös Haistiassa Eräveikkojen kesäleirin aikaan.

Eräilyn lisäksi Eräveikkojen toimintaan on jo vuodesta 1962 kuulunut vesipartiotoiminta, jolloin lippukunta sai oman purjeveneen. Tukikohtana vesipartiotoiminnalle on toiminut Pakki Nokian Kehossa, jossa lippukunnan optimistijollia ja soutuveneitä säilytetään. Pakin rannasta pääsee purjehtimaan Pyhäjärven selälle aina Vesilahteen saakka.

Eräveikkojen huivimerkki symboloi omalta osaltaan lippukunnan historiaa. Huivimerkin punainen kolmio kuvaa NMKY:tä ja keltainen lilja NMKY:n partiointia. Siniset siivet merkissä kuvaavat erätoveruutta ja sininen väri vesipartiotoimintaa. NMKY on aiemmin toiminut lippukunnan taustayhteisönä. Nykyisin taustayhteisönä toimii Nokian Eräveikkojen Kilta.

Kolomme sijaitsee Koskenmäessä (Koskenmäen nuoristalo (ent. kirjasto), Orelinkatu 8). Nokian Eräveikot kuuluu Hämeen Partiopiiriin.

75-vuotta nokialaista partiotoimintaan

Vuonna 2024 Nokian Eräveikot täyttää kunniakkaat 75-vuotta. Vielä ei kaikki juhlallisuudet ole tiedossa, mutta odotellessa voi vaikka kutoa Eräveikko-sukat! Vuonna 2019, kun lippukunta täytti 70-vuotta järjestettiin sukkakilpailu. Kilpailun voitti Seija Löytynoja oheisella neulontaohjeella. Ota ohje talteen ja kudo itsellesi tai partiolaisellesi sukat Eräveikkojen hengessä!